Buiten leren op de Kimkiel: met je handen, hoofd én in de omgeving

Buiten leren op de Kimkiel: met je handen, hoofd én in de omgeving

Buiten leren op de Kimkiel: met je handen, hoofd én in de omgeving

Op basisschool De Kimkiel in Lewenborg krijgt leren steeds vaker een andere vorm. Niet alleen vanuit een boek in een lokaal, maar ook buiten: op het plein of in het buitenlokaal. Dankzij een jaarplanning én de samenwerking met Vrolijk Samen Doen (VSD) wordt het steeds normaler: leren door te doen, te ontdekken en te ervaren.

Praktisch leren in ateliers

Alle groepen werken twee middagen per week aan atelieronderwijs. Er zijn veel verschillende ateliers, zoals techniek, sport, muziek, koken en creatief met taal. Dat gebeurt groepoverstijgend en in kleine groepjes. “We betrekken daar ook het VSD-aanbod bij,” vertelt Frederika Boersma, leerkracht op de Kimkiel. “Voor het tweede jaar maken we met vaste partners een jaarplanning. Zij geven ateliers onder schooltijd, dat vaak een vervolg krijgt in naschoolse workshops.”

Die aanpak heeft veel voordelen. We werken langere tijd samen met dezelfde mensen. Zij worden bekende gezichten, dat zorgt voor vertrouwen en rust. Docenten leren de school en de kinderen goed kennen. “Kinderen weten wie er komt en docenten sluiten steeds beter aan bij wat bij onze school past. Dat werkt fijn, voor iedereen.”

Buitenateliers met de boswachter of een kunstenaar

“In de ateliers zagen we hoe waardevol het is als kinderen praktisch bezig zijn. Dus gingen we steeds vaker naar buiten.” Dankzij financiering via de VSD is er nu een buitenatelier: een overkapping met bergruimte, waar bijvoorbeeld graffiti of houtbewerking kan plaatsvinden.

Het buitenonderwijs is volop in ontwikkeling. Ook het plein zelf wordt volop benut. “De kinderen werken in de moestuin en helpen met het groenonderhoud. Er groeit van alles. Zo ontstond het idee voor een nieuw project: wat leeft er allemaal op ons plein?” Samen met boswachter Jan en kunstenaar Harm onderzoeken de kinderen planten, insecten en vogels op het plein. Hier gaan ze informatieborden over maken, die verspreid over het plein komen. “Tijdens het buitenspelen kunnen kinderen dan op ontdekkingstocht. Ze verzamelen en bekijken beestjes en bladeren. Omdat ze zelf meedenken en meewerken, voelen ze zich verantwoordelijk voor het plein. Dat is belangrijk.”

Buiten leren blijft beter hangen

Buitenonderwijs zorgt niet alleen voor beweging, maar ook voor beter begrip. “Kinderen snappen het beter als ze iets doen en voelen. Springend over een getallenlijn begrijpen ze rekenen ineens veel beter dan uit een boekje.” Deze aanpak past goed bij De Kimkiel: onderzoekend en ervarend leren.

Van meedoen onder schooltijd naar naschoolse verdieping

Doordat het VSD-aanbod onderdeel is van de schooldag, raken kinderen op een laagdrempelige manier enthousiast. “Dat zorgt ervoor dat ze ook ná schooltijd graag meedoen,” vertelt Frederika. “En ouders waarderen het dat het op school plaatsvindt, in een vertrouwde omgeving.”

Taxivervoer brengt kinderen weer thuis

“Onze kinderen wonen niet alleen in de stad, maar verspreid over de hele provincie,” vertelt Frederika. Daarom is er taxivervoer beschikbaar. “Alle kinderen kunnen gebruik maken van taxivervoer dat ze na de VSD-activiteit weer thuisbrengt. Zo kunnen kinderen die verder weg wonen ook makkelijker deelnemen.”

Structuur die werkt, voor school én partners

De jaarplanning helpt om alle ateliers goed op elkaar af te stemmen. “Het zorgt voor rust en overzicht. Voor het team, voor de kinderen én voor de externe docenten. Door de samenwerkingen ontstaan nieuwe ideeën. We bouwen samen iets op dat echt bij De Kimkiel past,” vertelt Frederika: “Dat is voor mij de kern: dat je onderwijs écht op maat kunt maken. Wat bij jouw school past, kun je met de VSD realiseren. Niet als extraatje ná schooltijd, maar als onderdeel van het onderwijs. Het loopt dan in elkaar over. Dat voelt heel logisch en werkt voor onze kinderen gewoon heel goed.”

Danielle
Author: Danielle